מגפת הקורונה הביאה עמה שינויים רבים בכל התחומים לרבות, בתחום המסחר בשוק ההון, שהפך במקרים רבים למסחר עצמאי באון ליין. צעירים רבים בוחרים לשמור לעצמם כסף אתו הם סוחרים בבורסה באמצעות תוכנות מסחר הזמינות לכל דורש. עבורם, פעילות באון ליין היא הדבר הטבעי ביותר שיש. אילו עמלות קיימות בסוג מסחר זה ובכלל? והאם צורת מסחר זו עדיפה על המסחר הוותיק והמוכר באמצעות בתי השקעות ובנקים, שמבצעים את המסחר עבור הלקוח. על כל אלה במאמר הבא.
מה היה מקובל בעבר
בעבר, עיקר הניהול של המסחר בשוק ההון נעשה באמצעות מכשירים מובנים, או באמצעות יועץ מקצועי. השינוי המשמעותי בתחום מיוחס בעיקר לתקופת הקורונה, בה תפס תאוצה המסחר העצמאי באון ליין. "המפץ הגדול" כך קוראים אנשי מקצוע לתקופת הקורונה, שהפכה את המסחר באון ליין לפופולרי, בעיקר בקרב משקיעים צעירים, שעמדו לפתע בפני זמן פנוי שלא היה להם קודם לכן.
"הקלות הבלתי נסבלת" של המסחר באון ליין
המסחר באון ליין, לא רק שהוא זמין מאוד, הוא גם קל מאוד לביצוע. כל מה שנדרש מהמשקיע החדש לעשות הוא, לפתוח באון ליין חשבון למסחר בשוק ההון, דרך בית השקעות, חברת ברוקרים, או דרך בנק. החשבון שנפתח מקנה גישה למערכת מסחר דיגיטלית וביצוע פקודות. בחלק מהגופים שהוזכרו, ניתן לקבל קורס חינמי למסחר בבורסה, המתמקד בהדרכה אודות הפקודות שחשוב להכיר לפני שמתחילים לסחור.
יש לציין שני סוגים עיקריים של עמלות אותן חשוב להכיר, הראשונה, עמלת קניה ומכירה. השנייה, דמי ניהול או משמורת. מחשבון הבורסה שגלוי ברשת לעיני כל, עושה השוואה בין שני פרמטרים: השוואת תעריפי עמלות (בהתאם לתעריף העמלה שמפרסם הברוקר), והשוואה בין העמלות הממוצעות (ממוצע העמלה אותה משלמים הסוחרים באמצעות אותו ברוקר). המחשבון מוכיח בצורה ברורה מאוד, גם בתחום העמלות בשוק ההון, כדאי מאוד לנהל משא ומתן ולא לראות בגובה העמלה שהציעו לכם, תורה מסיני. תמיד ניתן למקסם תנאים מול הגוף דרכו אתם מעוניינים לסחור. דבר חשוב נוסף שניתן להבחין בו באמצעות המחשבון הוא, שפתיחת חשבון מסחר באמצעות בית השקעות כלשהו, זול בהרבה מפתיחת חשבון מסחר דרך בנק. מעניין לציין שלמרות הנתון שהוזכר זה עתה, הבנקים שולטים בתחום חשבונות המסחר ללא עוררין, אל מול בתי ההשקעות. הדבר נובע, כפי הנראה, מהעובדה שהלקוח כבר עובד עם הבנק ונוח לו לרכז את כל פעילותו במקום אחד. הבנקים מצדם, נותנים לסוחרים שירותי ייעוץ בתקופות מורכבות וכלים נוספים, תומכי החלטות.
עמלת קניה ומכירה
עמלת קניה ומכירה משולמת בעת ביצוע פעילות המסחר, כאשר על פי התעריפון המקובל, ישנה עמלת מינימום לביצוע פעולה. כלומר, על כל פעולה בשווי הנמוך מהמינימום המוגדר, תגבה עמלה גבוהה יותר. דמי הניהול והמשמורת נגבים, על פי רוב, אחת לרבעון. בעסקה בה רוכשים ניירות ערך זרים, קיימת עמלת המרה למטבע חוץ.